
A alimentación e a gastronomía, sectores crave para impulsar novos modelos que axuden a paliar os efectos da desertificación
- Detalles
- Xoves, 16 Xuño 2022

- A Casa Árabe en Madrid acolleu unha xornada con expertos en gastronomía para debater sobre o impacto da desertificación na alimentación, organizada pola Fundación Biodiversidade do MITECO coa colaboración do Basque Culinary Center e Casa África
- As consecuencias da escaseza de auga poderían comprometer a nosa forma de vida tal e como a coñecemos nos países desenvolvidos, e limitar aínda máis as oportunidades daqueles en vías de desenvolvemento
- Os nosos estilos de vida determinan a nosa pegada hídrica. Seguir dietas sostibles e saudables, como a mediterránea, tamén xera beneficios no medio ambiente
No marco da celebración do Día Mundial de Loita contra a Desertificación e a Seca, que se conmemora mañá, día 17 de xuño, esta tarde celebrouse o encontro “Como podemos contribuír desde a gastronomía para paliar a desertificación?”, organizado pola Fundación Biodiversidade do Ministerio para a Transición Ecolóxica e o Reto Demográfico (MITECO) en colaboración co Basque Culinary Center, Casa África e Casa Árabe de Madrid. Este 2022 España foi escollida sede para a celebración deste día, que impulsa a Organización das Nacións Unidas.
A xornada dividiuse en dous partes: unha mesa redonda con varios expertos que abordaron o impacto da desertificación na alimentación e, posteriormente, unha degustación de produtos de baixa pegada hídrica nos xardíns da Casa Árabe para sensibilizar sobre os efectos deste problema ambiental no noso día a día.
A GASTRONOMÍA COMO EIXO TRANSFORMADOR
A gastronomía constitúe unha ferramenta de transformación pola súa poder de chegar a todas as persoas. A gastronomía abarca toda a cadea de valor alimentaria asociada normalmente aos restaurantes, pero gastronomía é tamén cada casa de cada país do mundo. A gastronomía é representación dos territorios e das súas xentes, da súa cultura, tradicións, da súa contorna e natureza.
Os nosos estilos de vida determinan a nosa pegada hídrica. Seguir dietas sostibles e saudables, como a mediterránea, tamén xera beneficios no medio ambiente xa que a inxesta de froitas, verduras e peixe proporciona un importante aforro de auga, se temos en conta que a carne, as graxas animais e os produtos lácteos son os alimentos que máis auga necesitan para a súa produción.
A gastronomía sostible baséase en ingredientes e produtos de tempada e contribúe á preservación da vida silvestre e das nosas tradicións culinarias, ademais de promover prácticas produtivas e de elaboración máis sostibles. Para analizar estes datos, celebrouse a xornada “Como podemos contribuír desde a gastronomía para paliar a desertificación?”, que contou coa participación de Irene Lozano, directora xeral de Casa Árabe; José Segura, director xeral de Casa África; Blanca del Noval, chef investigadora de BCCinn e responsable do BCulinaryLAB, do Basque Culinary Center; Claudia Polo, divulgadora, emprendedora gastronómica e fundadora de Soul in the Kitchen; e Alí Habib Rundasa, cociñeiro de orixe etíope que leva máis de 15 anos en Madrid liderando dous restaurantes especializados en cociña Etíope, NURIA e HANNAN.
"A medida que a poboación mundial crece, aumenta a demanda de terra para proporcionar alimentos, pensos e fibra para a roupa. Como consumidores, todos temos o poder de actuar, mesmo a través das nosas eleccións de alimentos e moda", sinalou o secretario executivo da Convención das Nacións Unidas de Loita contra a Desertificación, Ibrahim Thiaw, a cargo da inauguración do evento xunto coa directora da Fundación Biodiversidade do MITECO, Elena Pita.
“Iniciativas como a que esta tarde compartimos, coa gastronomía e a sustentabilidade como protagonistas, contribúen á sensibilización, á información e abundan no noso obxectivo de implicar á cidadanía e á sociedade no seu conxunto na adopción de pequenos xestos cotiáns que, coa complicidade e implicación de todos, resultan claves para un mellor futuro do planeta”, engadiu Pita.
A PEGADA HÍDRICA NA ALIMENTACIÓN
Segundo a Organización das Nacións Unidas para a Alimentación e a Agricultura (FAO), calcúlase que o 70% da pegada hídrica a nivel mundial está relacionada coa alimentación. Para producir alimentos requírense grandes cantidades de auga, sendo a carne o produto que máis litros precisa para a súa elaboración. A pegada hídrica (HH) é un indicador ambiental que define o volume de auga doce total usada para producir os bens e servizos que habitualmente consumimos. A HH serve para tomar conciencia do consumo de auga que necesitamos no noso día a día e, por tanto, utilízase de base para conseguir unha xestión máis eficiente deste recurso.
O estudo Evaluating the Water Footprint of the Mediterranean and American Diets, publicado polo Centro de Estudos e Investigación para a Xestión de Riscos Agrarios e Ambientais ( CEIGRAM) da Universidade Politécnica de Madrid, asegura que seguir a dieta mediterránea é unha boa opción para reducir a pegada hídrica, á vez resulta fundamental para mellorar a nosa saúde. Aproximadamente o 47% dos seus ingredientes son verduras e legumes, e o 63% restante froitas, ovos, graxas e produtos de orixe animal, en especial peixes e mariscos, e cun uso moi moderado de margarinas, azucres, lácteos e carnes.
China, India e Estados Unidos son os países con maior pegada hídrica do mundo, pois acaparan o 38% do consumo de auga. Pola súa banda, España, a pesar de ser o país máis árido da Unión Europea, ocupa o segundo posto -por detrás de Portugal- con maior pegada hídrica de Europa, con 2.461 m3 por habitante ao ano, o equivalente para gastar 6.700 litros por persoa e día.
As consecuencias da escaseza de auga poderían comprometer a nosa forma de vida tal e como a coñecemos nos países desenvolvidos, e limitar aínda máis as oportunidades daqueles en vías de desenvolvemento.